In de corona tijd ben ik -noodgedwongen- gestart met 1-op-1 Opstellingen.. Dat dit ook uitermate doeltreffend is, laat onderstaand voorbeeld zien.

Jolanda gaf aan dat ze zich vaak overrompeld voelt op haar werk door collega’s en dan mn door haar baas. In het voorgesprek krijgt z voor zichzelf niet goed duidelijk wanneer dat gebeurt en in welke mate het is. Ik besluit daarom om eerst met poppetjes te gaan werken.Jolanda plaats haar eigen poppetje midden op tafel en ik plaats -op haar aanwijzingen- haar baas, directe collega’s en indirecte collega’s om haar heen. Wanneer Jolanda zelf de poppetje -op mijn aanwijzingen- verplaats, komen er emoties bij haar los en wordt het duidelijk welke energie resoneert.

We gaan verder met de 1-op-1 opstelling en laten de poppetjes op tafel staan. Jolanda legt vloerankers neer die haar gezin van oorsprong representeren. Met de tafelopstelling in ons achterhoofd (en zichtbaar op de tafel) ga ik op de diverse vloerankers staan en geef aan wat ik daar voel. Jolanda herkent veel, zo niet alles en ze benoemt diverse emoties. Ze wordt zich bewust van parallel emoties in haar gezin van oorsprong en de situatie op haar werk. Ik nodig Jolanda uit om op haar eigen vloeranker te gaan staan. Op dat moment ga ik op de vloertegel staan die haar vader representeert. Er ontstaat een dialoog. Jolanda geeft haar vader aan hoe ze zich in deze positie voelt en dat ze zijn steun heeft gemist.(later vertelt ze me dat ze dat nog nooit in het echt heeft gedaan). Als zijnde haar vader geef ik aan dat ik die steun van mijn vader ook nooit heb gehad. Ik leg 2 vloerankers achter haar vader neer. De energie van de gemiste steun wordt voelbaar en wordt manifest. Op een gegeven moment ervaart Jolanda ook de steun van haar vader.

Deze steun neemt ze mee in haar werksituatie en ze keert zich naar een vloertegel die al haar collega’s representeren.